Το Βήμα: Βάζω τα σπίρτα, βάζεις τα τσιγάρα;

← Επιστροφή στο blog 23/03/2013
↑ URL: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=318805 - Πηγή: To Βήμα
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση... τέχνας κατεργάζεται και σπρώχνει ιδέες παλιές να ζωντανεύσουν ξανά σαν σωσίβιο καθημερινής επιβίωσης. 
Επανακάμπτει δριμύτερη η «ανταλλαγή», σαν ατάκα βγαλμένη από την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Οι κυρίες της αυλής», που την εκτόξευε ο Πίπης: «Λοιπόν έχω μια ιδέα. Βάζω τα σπίρτα, βάζεις τα τσιγάρα;».

Ετσι, σήμερα φαίνεται να ενισχύεται ο συνεπιβατισμός ή αλλιώς carpooling ή πιο απλά «με παίρνεις στο αυτοκίνητό σου να μοιραστούμε τα έξοδα της βενζίνης- άσε που γλιτώνει ρύπους και το περιβάλλον με ένα αυτοκίνητο λιγότερο σε κίνηση...». 

Μαζί ακούγεται πιο ελκυστική η ανταλλαγή σπιτιού για διακοπές. «Πάρε τα κλειδιά μου, δώσε τα δικά σου, τσάμπα διαμονή και γνωρίζουμε νέα μέρη, σε Ελλάδα και εξωτερικό». Οι online κοινότητες βοηθούν με ποικίλες προτάσεις και ιδέες. Δικτυωθείτε και αψηφήστε την οικονομική κρίση. Σε καιρό σκληρών μέτρωντα... ημίμετρα ευημερούν. 

«Μοιράζομαι έξοδα και παρέα» 
Η ΧΡΗΣΗ του carpooling ως υπηρεσίας,όπως επισημαίνει ο κ.Σακελλάρης,έχει ανοδική πορεία, «κάτι που δεν είναι άσχετο και με την οικονομική κρίση. Αλλο να πληρώνεις70λεπτά το λίτρο τη βενζίνη κι άλλο1,30 ευρώ που κοντεύει τώρα». 

Υπάλληλος σε εταιρεία πληροφορικής ο 33χρονος Γιώργος Σακελλάρης και υπάλληλος τράπεζας η Παρασκευή Τσιάρα έκαναν για πρώτη φορά «διαδικτυακό οτοστόπ» πριν από πέντε χρόνια, φοιτητές τότε. Και οι δύο στα Γιάννενα. Συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της πόλης, όπου ο Γιώργος έκανε το μεταπτυχιακό του στη Σχολή Πληροφορικής και η Παρασκευή ήταν φοιτήτρια στη Γεωπονική Σχολή. Συνεχίζουν και σήμερα να ταξιδεύουν εκτός Αθηνών, ρίχνοντας «σύρμα» στο carpooling. gr για συνεπιβάτες που σχεδιάζουν ταξίδι προς την ίδια κατεύθυνση. Την ιντερνετική πύλη την ίδρυσαν κατ΄ εικόνα άλλων site του εξωτερικού. Υπάρχει ένας είδος πίνακα ανακοινώσεων: «ζητώ ταξίδι» ή «προσφέρω όχημα». Ετσι βρίσκεις συνταξιδιώτες, με τους οποίους μοιράζεσαι τα έξοδα και την παρέα του ταξιδιού. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να χρησιμοποιήσουν το ΙΧ τους με άλλους για μετακινήσεις εντός της Αθήνας και επιλέγουν να έχουν συνεπιβάτη, ακολουθώντας την τακτική του «Αλλάζουμε αυτοκίνητα, μια το δικό μου και μια το δικό σου». Εργαζόμενος που έχει βάλει στη ζωή του τον συνεπιβατισμό, προχώρησε στη λύση αυτή κάνοντας έναν απλό υπολογισμό: Το Περιστέρι τόπος κατοικίας, στην Παιανία η δουλειά. Τα μηνιαία έξοδα μετακίνησης του ΙΧ (Αττική οδός, έξοδα βενζίνηςεκτός φθορών) φτάνουν στα 200 ευρώ τον μήνα. Με συνεπιβάτη μειώνεται στο μισό το έξοδο! 
Διαβάστε περισσότερα...